Waarom een RIB huren?

Waarom zou je een RIB huren? Goede vraag en het antwoord is heel simpel. Voor het uitvoeren van patrouilles, het uitvoeren van werkzaamheden op het water of voor het houden van inspecties heb je een goede en wendbare boot nodig. De conventionele rubberboot met een motor biedt dan geen uitkomst en maakt jouw werkzaamheden alleen maar lastiger. Een RIB biedt dan uitkomst. Maar wat is een RIB en welke opties heb je? In onze blog geven wij hier antwoord op.

Wat is een RIB?

RIB staat voor Rigid Inflatable Boat en feitelijk is het dus een rubberboot, maar wel eentje met significante verschillen. Een rubberboot is wendbaar, maar veel minder stabiel dan een RIB. Deze speciale motorboten hebben namelijk een bodem die niet van rubber, maar van aluminium of hard polyester gemaakt. Daarnaast zijn de romp en de tube van een RIB – ook wel een RHIB genoemd – een stuk steviger. Overigens is een RIB en RHIB hetzelfde, maar de term RHIB wordt meer in de Verenigde Staten gebruikt. De term staat voor Rigid Hulled Inflatable Boat.

Wat kun je allemaal doen met een RIB?

Je kunt er in ieder geval mee varen, maar dat lijkt ons vrij logisch. De keuze voor een RIB  is afhankelijk van waarvoor je ‘m nodig hebt. Voor semi-professionele en professionele boottochten heb je in ieder geval een goede, stevige en vooral betrouwbare boot nodig. Een RIB biedt dan uitkomst en in te zetten bij uiteenlopende klussen en werkzaamheden;

  • Toezicht & handhaving
  • Inspecties uitvoeren
  • Reddingsboot of stand-by boot
  • Het maken van foto- of filmopnamen
  • Toezicht en hulpverlening tijdens sportevenementen
  • Ondersteuning bij werkzaamheden aan bijvoorbeeld bruggen en rivieroevers

RIB huren? Welke keuzes heb ik

Als je een RIB wilt huren heb je behoorlijk wat keuzes uit verschillende soorten boten. Wat betreft de kwaliteit is het vrijwel allemaal hetzelfde, maar je kunt bijvoorbeeld wel kiezen hoe lang de boot moet zijn. Ga je met meer mensen het water op om klussen en werkzaamheden te verrichten? Dan heb je zeker baat bij een grote boot. RIB’s zijn te huur van 5 tot wel 8 meter lang! Daarnaast kun je ook kiezen voor een boot met meer vermogen. Bijvoorbeeld als je toezicht moet houden bij een sportevenement en ook als hulpverlener fungeert. Dan zou je binnen enkele seconde op een plaats van een ongeval moeten zijn. Een snellere boot is dan zeker geen overbodige luxueuze.

RIB huren met of zonder schipper?

Nu wil je een RIB huren, maar je hebt eigenlijk geen ervaring. Dan is het slimmer om een RIB met schipper te huren via Werkboot. Een RIB huren zonder schipper is mogelijk, maar dan moet je wel in het bezit zijn van een geldig vaarbewijs en een marifooncertificaat. Zonder deze documenten kun je geen RIB huren en mag je er ook niet mee varen. Welk vaarbewijs je nodig hebt is afhankelijk van de lengte van de boot en hoe snel deze gaat. Het is goed om hier eerst onderzoek naar te doen alvorens je besluit om een boot te huren. Je wilt immers niet bij de verhuurder staan en tot de ontdekking komen dat je met de RIB het water niet op mag.